Bruine rat


Gerommel op zolder, lege notenschellen, ondergraven schuurvloeren en stank:
waarschijnlijk zit er een bruine rat!

Leefwijze
De bruine rat is vooral ’s nachts actief en kan uitstekend graven en zwemmen. Hij zit in omgevingen waar water aanwezig is en is gek op walnoten, maar eet verder alles. Hij houdt van rommelige hoekjes.

Schade
Naast bevuiling door uitwerpselen, knaag- en graafschade is het ook een overbrenger van ziektes. Denk hierbij aan de Ziekte van Weil (gevaarlijk voor mens en dier), maar ook veeziektes (onder andere varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en Ziekte van Aujeszky).

Wering/preventie
Zorg ervoor dat de omgeving niet aantrekkelijk is voor de bruine rat. Door de ventilatieopeningen en kieren in de buitenmuren te dichten, voorkomt u dat ze hierdoor binnen kunnen komen. Ruim rommelige hoekjes op en zorg ervoor dat ze niet bij voedselvoorraden of diervoeding kunnen komen.

Bestrijding
Naast weringsmaatregelen zal het nodig zijn de aanwezige ratten te bestrijden met professionele bestrijdingsmiddelen. Zeker wanneer met giftige producten wordt gewerkt, is het belangrijk dat dit met de juiste kennis gebeurt om te voorkomen dat de dieren resistent worden tegen het gif of dat andere dieren ook vergiftigd worden.

Als u denkt dat u last heeft van bruine ratten, maak dan een afspraak met ons voor een deskundig oordeel en advies!